W celu ułatwienia przerywki wykonuje się uprzednio przecinkę w poprzek rzędów. W ten sposób na polu pozostają bukiety roślin, które następnie ręcznie pojedynkuje się. Przy ręcznym wykonywaniu przerywki trzeba uważać, ażeby nie uszkodzić pozostawionych roślin. W związku z tym należy jedną ręką przycisnąć do gleby roślinę zostawioną, a drugą wyciągnąć rośliny przeznaczone do usunięcia, ciągnąc je w bok, a nie do góry. Powinno się pozostawiać rośliny zdrowe i największe. Jeżeli po przerywce pozostanie na polu do 30% roślin rosnących w ?bukietach” nie obniża to plonu cukru. Tradycyjna przerywka wymaga ok. 20 – 24 dniówek na 1 ha. Wykonanie przecinki pozwala liczbę tę zmniejszyć do 15-20 dniówek. Przy stosowaniu rzadkich siewów, np. gdy rośliny rosną co 3 – 4 cm, można zamiast ręcznej przerywki zastosować przecinkę wykonaną za pomocą raotyczki na długim trzonku. Znacznie ułatwia to pracę i daje oszczędność w nakładach na robociznę. Stosuje się ponadto różnego rodzaju przerzedzacze mechaniczne, za pomocą których zmniejsza się liczbę roślin na polu. Mechaniczne przerzedzanie jest jednak coraz mniej potrzebne, gdyż przy wysokim poziomie mechanizacji przechodzi się na wysiew tak rzadki, że przerywka już jest zbędna. Stosujemy ją tylko wówczas, gdy średnia liczba roślin na 1 mb wynosi ponad 20. W przeciwnym razie zabieg ten może być niecelowy, a nawet szkodliwy.